Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu



Mejdan br. 26

Preuzmi Mejdan26.pdf



Dan državnosti BiH

 


 

Naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina. Nijedna druga to ne može biti. Tuđe je, možda, oku lijepo i zamamno, ali nije naše. Tamo negdje nemamo ništa, a ovdje imamo sve. Slavimo različite praznike i radujemo se sa svojim sunarodnicima. Tu smo, sa svojima i na svome.
Iako mnogi misle da je naša domovina rođena 25. novembra, stara je ova dama mnogo više, nego što joj u rodnom listu piše. Zvali su je i banovinom i kraljevinom, i pašalukom i republikom, nekada davno bijaše čak i pokrajina. Bila je slobodna i porobljena, udavali su je i otimali, ali je nikad nisu oteli iz srca njenih najmilijih. O njoj su pjesme pjevali i pisali pismima raznim: glagoljicom, bosančicom, arebicom, ćirilicom, latinicom.
U znak poštovanja i ljubavi prema svojoj domovini, učenici naše škole, zajedno sa svojim nastavnicima, priredili su svečanost povodom Dana državnosti (25. novembra) na kojoj su pjevali, plesali, glumili, recitovali... Posebnim ukrasima okitili su školu, a svečanost su, svojim prisustvom, uveličali bivši radnici škole koji sada uživaju u zasluženoj mirovini.

Bilo je ovo druženje dostojno ovog velikog praznika naše jedine Bosne i Hercegovine.

 

Klikom na sliku iznad pristupate fotogaleriji

VIDEO

 

Nazad Na vrh