Naslovnica | Linkovi | Kontakt

BIBLIOTEKA - Mjesto koje volimo

 

Školska biblioteka ima značajnu ulogu u edukaciji učenika. Predstavlja centralno mjesto u kojem učenici pronalaze smjernice za učenje i na raspolaganju uvijek imaju bibliotekarku koja ima pruža svaki vid pomoći i podrške.

Kao mjesto okupljanja, kreativnog rada i provođenja slobodnog vremena, biblioteka omogućava pristup sadržajimakoji će učenike potaknuti na stvaranje različitih ideja korisnih u procesu učenja, samostalno pristupanje istraživačkom radu, vrednovanje i pravilan odabir izvora informacija. Redovnim posjetama biblioteci, učenici se navikavaju na njen prostor i atmosferu, usvajaju pravila korištenja bibliotečke građe i opreme, razvijaju komunikacijske i informacijske sposobnosti, stiču čitalačke navike, te postaju aktivni korisnici bibliočkih sadržaja.

U biblioteci osnovne škole učenici spoznaju da su knjige stalni izvori raznovrsnih znanja, da bibliotečki materijal nije isključivo tekst već da može biti prikazan kroz A/V sredstva, crteže, mape i sl. Upoznaju referentnu zbirku (leksikone, enciklopedije, atlase, rječnike i sl) i počinju ju koristiti. Iz biblioteke osnovne škole kreće put učenja za cijeli život.

 

 

Biblioteka naše škole smještena je na prvom spratu i zauzima prsotor od oko 50 m2, u kojem su smještene police prepune različitih knjiga, kompjuter za aktuelni pogled u svijet i desetak čitalačkih mjesta. Reklo bi se da je to pravo malo carstvo spremno za buđenje novih avantura.

 

Osim naslova redovne i proširene lektire, bibliotečki fond sačinjava i referentna zbirka za nastavnike i učenike, stručna literatura iz različitih oblasti znanja, stručni časopisi, listovi za djecu i omladinu, slikovnice, vježbanke, udžbenici, audio-vizuelni materijal, geografske karte, društvene igre, a sve zajedno čini više od 15000 bibliotečkih jedinica. Sve jedinice su stručno i formalno obrađene, prema UDK i ISBD, a katalog je autorski (abecedni).

 

Aktivni korisnici biblioteke su svi učenici i radnici škole.

  

 

Online učionici Biblioteka mogu pristupiti svi učenici škole sa OSHK GMAIL adresama putem LINKA

 

Kontakt na e-mail: aida.kalajdzisalihovic@oshk.edu.ba ili lično u biblioteci.

Radno vrijeme biblioteke za učenike je od 07:45 do 14:00 sati.

 

Bibliotekarka

Aida Kalajdžisalihović, MA komparativne književnosti i bibliotekarstva