Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Posjeta kulturno-historijskim spomenicima grada Jajce

 



22. septembar 2018. godine, realizovana Nastava u prirodnoj sredini, posjeta kulturno-historijskim spomenicima grada Jajce

Učenici naše škole su u subotu , 22.septembra 2018. godine posjetili grad Jajce u sklopu vannastavne aktivnosti „Mladi historičari“ i „Liga istraživača zavičajnog jezika i običaja“.

U pratnji svojih nastavnica Adisa Sokolović i Amela Bahtijarević učenici su se upoznali sa znamenitostima kraljevskog grada.

Obilazak su počeli od veličanstvenog Plivskog vodopada ispod kojeg se rijeka Pliva utječe u Vrbas, zatim su posjetili Stari grad sa tvrđavom , Medvjed kulu i katakombe , nakon čega su pregledali bogatu zbirku Etno muzeja Jajce.

U Etno muzeju učenicima se naročiti dopala „Bosanska gradska soba“ , a saznali su i da je većina muzejskih postavki realizovana u saradnji sa stručnjacima iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Saradnja građana Jajca i stručnjaka se ponovila i na primjeru Hrama Mitrej, koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od najznačajnijih mitreuma u Evropi.

Učenici su posjetu završili obilaskom Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a, u kojem je donešena odluka o stvaranju nekada zajedničke države SFRJ.

Ostatak dana učenici su proveli u Travniku, gdje su se uvjerili da su travnički ćevapi jedni od najukusnijih u Bosni i Hercegovini :)

 

Nazad Na vrh