Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Poziv učenicima i roditeljima da se uključe u nagradnu akciju prikupljanja elektroničkog otpada

 

 

Poštovani učenici i roditelji,

 

naša škola učestvuje u projektu koji Općina Stari Grad realizira u saradnji sa firmom ZEOS, a koji se odnosi na organizovano prikupljanje elektroničkog otpada. Projekat ima edukativni i takmičarski karakter, a cilj je educirati učenike i učenice o e-otpadu i prikupiti što veću količinu ove vrste otpada, te na taj način osvojiti nagradu za školu.

 

Nosioci aktivnosti su članice i članovi Ekološke sekcije, a aktivno učešće bi trebali uzeti svi učenici škole. Naša Ekološka sekcija je prisustvovala dvjema aktivnostima u vezi s tim i u toku ove sedmice počinjemo aktivno sakupljati  e-otpad. Članovi i članice sekcije će po odjeljenjima prezentirati osnovne informacije o e-otpadu koje su dobili na edukacijama.

 

Prikupljeni e-otpad će se odlagati u limeni „kontejner/kavez“, koji se nalazi kod panoa na glavnom ulazu škole. Čim se kontejner napuni, uposlenici ZEOS-a ga odvoze i vagaju. Veće uređaje (frižider, šporet i sl.) koje roditelji žele donirati za našu akciju, uposlenici ZEOS-a će odvoziti sa kućne adrese u određenom danu. Ukoliko roditelji žele odložiti e-otpad iz npr. firme u kojoj rade ili kuće trebaju se mailom obratiti ZEOS-u i naglasiti da doniraju otpad u ime naše škole, a uposlenici ZEOS-a će doći na adresu i pokupiti isti.

 

Akcija prikupljanja e-otpada traje do polovine aprila 2020. godine.

 

U e-otpad spadaju: žice, baterije, kablovi, nefunkcionalni mobiteli, CD-ovi, frižideri, sve vrste mašina, usisivači, električni aparati za šišanje, fenovi, električni noževi, tastature, budilnici, ručni satovi, miš računara, klima uređaji i sl. Saznaj više...

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti razrednicima.

 

ZAJEDNO BRINEMO O OKOLIŠU!