Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Okrugli stol posvećen Danu državnosti Bosne i Hercegovine

 

 

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine (25. novembar) u našoj školi je upriličen okrugli stol sa gostima i učenicima uz prigodan program.


Program su, svojim prisustvom, uveličale nastavnice Amela Omerbegović, Amela Bahtijarević, učenice VIII razreda Emira Imamović, gošće bivše učenice naše škole Mirela Mujanović i Sadžida Čelebić-Džuvić, predstavnici Udruženja antifašista, te učenici VII, VIII i IX razreda. Razgovaralo se o našoj jednoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini od perioda postavljanja temelja državnosti na ZAVNOBiH-u 1943. u Mrkonjić Gradu, agresiji na BiH, i naravno, do dan-danas. Učenici su postavljali zanimljiva pitanja nastavnicama i gošćama. Bilo je veoma emotivno i poučno. Naše gošće, Mirela Mujanović i Sadžida Čelebić-Džuvić, pročitale su svoje priče iz prvog broja školskog lista Mejdan. Predstavnici Udruženja antifašista dali su ideju da se to prvo izdanje kopira i preda u Muzej revolucije - Historijski muzej BiH i u Muzej ratnog djetinjstva.


Naša Emira je pročitala biografiju svog oca Nermina Imamovića, koji je bio tinejdžer za vrijeme agresije na BiH. Pročitala je i priče koje je napisao "Podrum" i "Sarajevska ratna zima". Učenici: Hana Šalja, Merjem Ćatić, Ahmed Podrug i Džingis Keketović govorili su stihove o domovini. Učenice VIII razreda su proučile pirgodnu ilahiju. Naši najmlađi učesnici, učenici II razreda, poslali su jasnu poruku: "Domovinu trebamo čuvati kao kap vode na dlanu".


Program pripremale nastavnice: Amela Omerbegović, Amela Bahtijarević, Amela Šišić, Selma Borogovac i Adisa Hota, te učenici od II do IX razreda.



"Pričaj i pamti da se ne zaboravi i nikada nikome ne ponovi!"


 

 

Nazad Na vrh