Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturuKroz online nastavu obilježen je Svjetski dan vode

 

 

 

Svjetski dan voda (World Wather Day) obilježava se 22. marta svake godine u cijelom svijetu. Generalna skupština UN je rezolucijom iz 1992. godine 22. mart odredila kao datum obilježavanja Svjetskog dana voda. Već od 1993. godine ovaj važni ekološki datum se obilježava širom svijeta kroz različite oblike ali s istim ciljem: da se stavi  akcenat na adekvatnu zaštitu voda. Misija UN-a je da utiče na svijest čovječanstva o značaju zaštite voda i da se skrene pažnja na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta.

 

Svjetski dan voda svake godine se obilježava uz drugi moto, a ovogodišnji je: „Water and climate change“/„Voda i klimatske promjene“

 

Svjetski dan vode 2020. godine govori o vodi i klimatskim promjenama i o tome kako su neraskidivo povezane. Kampanja pokazuje kako će naša upotreba vode pomoći u smanjenju poplava, suša, oskudica i zagađenja, a samim tim će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

 

Prilagođavanjem utjecaja klimatskih promjena na vodz zaštit ćemo zdravlje i spasiti živote.

 

Učenici IXa razreda su, zajedno sa nastavnicom Almirom Karčić, na kreativan način na online času D/K/R, obilježili ovaj značajan datum i skrenuli pažnju na nedostatak pitke vode na Zemlji, te na njen značaj posebno u okolnostima u kojima se trenutno nalazimo kada se stalno apeluje da peremo ruke. Zato PERITE RUKE, CIJENITE VODU!

 

Učenici IVb razreda i učiteljca Aida Jerlagić posvetili su pažnju Svjetskom danu vode na času Odjeljenske zajednice.

 

Pročitajte literarni rad učenika IXa razreda Dina Čauševića na temu "Kapljica vode" i pogledajte video sa radovima učenika IVb razreda.

 

 

Voda je izvor života!

 

 

Nazad Na vrh