Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturuPriključite se projektu prikupljanja električnog i elektronskog otpada

 


 

Dvije stotine škola učestvuju u projektu Zelena revolucija, a među njima je i naša. Projekat je pokrenulo društvo ZEOS eko-sistem d.o.o, ovlašteni operater za upravljanje električnim i elektronskim otpadom.

U periodu od 01. februara do 31. maja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države.
Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Specifični ciljevi projekta su
•    Upoznati stanovništvo sa e-otpadom, kao kategorijom otpada
•    Uključiti akademsku zajednicu, djecu i roditelje u proces zaštite životne sredine
•    Informisati 100.000 učenika iz 200 škola
•    Spriječiti zagađenje kroz sakupljenu količinu od 200.000 kg e-otpada
•    Uspostaviti praksu odlaganja, edukacije i predaje e-otpada kroz besplatnu ZEOS-ovu uslugu u školama

Škole će kroz razrede izvršiti adekvatnu edukaciju, te organizovati jednu radionicu, a nakon toga nastupa takmičarska aktivnost u sakupljanju e-otpada.

Za tri najbolje rangirane škole u sakupljenoj količini e-otpada, biti će osigurane nagrade u vidu nabavke potrebne IT opreme (pametna tabla, projektor i IT oprema za učionicu informatike). Pored navedenog, u odnosu na sakupljenu količinu e-otpada, svim školama će biti donirane potrebne sadnice za uređenje školskog dvorišta ili opštinskog parka.

Za pravilno odlaganje e-otpada škole dobivaju kante, a sama količina može da se prikupi od strane učenika, lokalne zajednice (građana), ali i firmi koje žele svoj e-otpad pravilno predati na ime neke od škola učesnica. Pravna lica popunjavaju nalog koji je dostupan na web stranici ZEOS eko-sistemi, u napomenu navode ime škole i općinu za koju doniraju svoj e-otpad.
Usluga preuzimanja je besplatna.

Takmičenje traje do 04.05.2022. godine, kada će biti vršeno i preuzimanje e-otpada.

Pozivamo stanovništvo na odgovornost i učešće u zaštiti životne sredine, da svoj električni i elektronski otpad pravilno odlože u kantu u lokalnoj školi.


Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona +387 33 628 606 ili putem e-maila projekti@zeos.ba

 

Klikom na sliku iznad pristupate fotogaleriji

 

Nazad Na vrh