Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Vijeće roditelja uručilo školsku lektiru biblioteci škole

 




Danas, 29. 12. 2014, za biblioteku Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“, Sarajevo bio je posebno važan dan. Direktor škole dr. Salko Huskić ugostio je predstavnike Vijeća roditelja OŠ „Hamdija Kreševljaković“, a povod je bila njihova donacija 12 kompleta knjiga koji obuhvataju lektirne naslove predviđene za čitanje u okviru Nastavnog plana i programa za devetogodišnje osnovno obrazovanje KS.

Ovaj značajan poklon rezultat je kontinuirane saradnje Vijeća roditelja na čelu sa gosp. Samirom Šabanovićem, nastavnika i učenika ove škole, a finansijska sredstva prikupljena su kroz organiziranje bazara i drugih sličnih akcija.

Direktor škole dr. Salko Huskić nagalasio je da Vijeće roditelja podržava i pomaže rad škole, a jedna od aktivnosti je i preusmjeravanje prikupljenih sredstva na obnovu bibliotečkog fonda. Dodao je da se kroz saradnju stvara jaka zajednica koja bitno utiče na odgoj djeteta – zajednica u kojoj je, za pravilno i zdravo odrastanje neminovno učešće kako škole tako i roditelja.

U procesu njihovog obrazovanja i sticanja osnovnog, najvažnijeg, početnog znanja, osim nastavnika i roditelja i biblioteka ima značajnu ulogu, utoliko što u njoj učenici pronalaze smjernice za učenje kroz cijeli život, ali i razvijaju maštu, utemeljuju svoje čitalačke navike i dolaze do različitih spoznaja. Tu su slobodni da se kreću kroz sadržaj onako kako oni žele i koliko žele, te estetski i emocionalno spoznaju životno važne pojmove.

Ukoliko biblioteka nije u mogućnosti obezbijediti primjeren i raznolik fond (koji osim književne građe uključuje i A/V materijale, crteže, mape, časopise, leksikone, enciklopedije, atlase, rječnike i sl) i na taj način omogućiti pristup izvorima informacija, te stručno osoblje voljno da svoje najmlađe korisnike uvede u čaroban svijet knjige njena funkcija nije u potpunosti ostvarena.

Stoga, biblioteka OŠ „Hamdija Kreševljaković“ temeljito korača ka potpunom zadovoljenju korisničkih potreba. Dokaz tome je i ova značajna donacija Vijeća roditelja, koji prepoznaju značaj kvalitetnog bibliotečkog fonda u procesu obrazovanja i izgradnje znanjem bogate mlade ličnosti..

* * *

Ukupan iznos od 1.440,65 KM (od čega je na bazaru prikupljeno 725,65 KM, a od prikupljanja za biblioteku 715,00 KM) Vijeće roditelja usmjerilo je na kupovinu sljedećih lektirnih naslova:

II razred ŠKRINjARIĆ, Sunčana - Dućan kod svrake / 15 primjeraka

III razred FEMENIĆ, Stanislav – Idi, pa vidi / 2 primjerka

IV razred Vrelo ljepote / 8 primjeraka

V razred RODARI, Gianni – Putovanje Plave strijele / 20 primjeraka

VI razred NÖSTLINGER, Christine – Kondrad ili dijete iz limenke / 20 primjeraka

VII razred TWAIN, Mark – Kraljević i prosjak / 15 primjeraka

VIII razred NUŠIĆ, Branislav – S umnjivo lice / 9 primjeraka KÄSTNER, Erich – Leteći razred / 16 primjeraka ČEHOV, Anton P. – Višnjik / 8 primjeraka FRANK, Anne – Dnevnik Ane Frank / 17 primjeraka BAZDULj-HUBIJAR, Nura – Više ne čekam Tahira (Ruža III) / 6 primjeraka

IX razred MOLIÉRE, J. P. – Tvrdica / 15 primjeraka

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u prikupljanju novčanih sredstava i na taj način pomogli obnovu i dopunu bibliotečkog fonda.

 

Nazad Na vrh