Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Priredba povodom Dana državnosti i završetka projekta rekonstrukcije zgrade škole (nap.ba)

 



Povodom Dana državnosti BiH, kao i završetka projekta utopljavanje zgrade – što je bio jedan od najvećih problema ove ustanove, u OŠ “Hamdija Kreševljaković“ danas je održana prigodna svečanost. Ovom značajnom danu za učenike sa Vratnika i njihovu školu prisustvovali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, premijer Vlade KS Elmedin Konaković, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

Direktor škole Salko Huskić se zahvalio svim učesnicima u projektu koji su pomogli da učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković“ od sada imaju puno bolje uslove za rad. Utopljavanje zgrade podrazumijevalo je ugradnju termoizolacione fasade, rekonstrukciju krova, te sistema grijanja. Sredstva su izdvojili Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS 82.565 KM, UNDP 75.810 KM i Općina Stari Grad 69.420 KM. Učesnicima projekta uručene su zahvalnice.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da Općina Stari Grad već godinama pomaže obrazovnim ustanovama kroz različite projekte.

- Iako učešće u ovom projektu nije bilo planirano, našli smo načina da izdvojimo sredstva i pomognemo u utopljavanju škole jer učenici moraju imati adekvatne uslove za rad i boravak u ovim prostorijama - istakao je Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina u skorije vrijeme izgradila novi objekat, tzv. Lamelu II u OŠ “Vrhbosna“ koji je bio potpuno porušen u ratu, sportsku salu u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija, te brojne druge projekte...

- Općina je školama i učenicima uvijek na raspolaganju i nastojat ćemo da im pomažemo i ubuduće, a nadam se da pomoć od Kantona, također neće izostati - kazao je Hadžibajrić.

Ministar Kazazović je istakao da i resorno ministarstvo ulaže u infrastrukturu školskih objekata, te da je su izgrađena tri potpuno nova školska objekta, a u toku je gradnja još dva.

- Bili smo u ovoj školi prošle godine i ona je izgledala puno drugačije nego sada, kada je u novom ruhu. Želim svima uspješan rad u novoj školi i novoj školskoj godini - kazao je Kazazović.

I premijer Vlade KS Elmedin Konaković se složio da je škola „Hamdija Kreševljaković“ sada u puno boljem stanju.

- Stanje se drastično promijenilo u odnosu na ono koje smo našli. Strašno su bile zanemarene škole u padinskim dijelovima i neke van grada. Strašno je to što su naši najmlađi, najslađiji i najbitnija populacija provodili svoje vrijeme u jako neuslovnim prostorijama. Ova Vlada je na prvo mjesto stavila taj dio društva i da se po tom pitanju nešto mora uraditi nabolje - kazao je Konaković.

Projekat je bio jedna od aktivnosti u sklopu programa „Zeleni ekonomski razvoj“ kojeg provodi UNDP u BiH, a finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Preneseno s:
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=40812

 

Nazad Na vrh